Veikko Virtanen!


Hello dear readers. The following letter is written in Swedish, unfortunately, on my involvement on an old man's struggle to be treated like a human being in a nursing home in Sweden. As you know, it may sometimes be a bit funny when I try to write in English, and this is wrong place for it. I have tried to post the text on Facebook where it belongs, but it does not work. Welcome to become involved in the battle as member in the facebook group Veikko vs Vaxholm. Hugs from me.
Howdy Vänner, alltså Ni som är helt övertygade om att mitt engagemang i Vekko Virtanens  öde är fullkomligt på riktigt och inget mediajippo eller jakt på pluspoäng. Vad jag hoppas på är att jag med mitt ganska ljumna kändisskap får vara med och förändra denna gamla trevliga mans livsöde på ålderns höst, precis som Du som är med i denna grupp hoppas på. Jag har pratat en del med vår hjälte Mikko, som startat denna FB grupp, om just det faktum att jag å ena sidan kan bidra med att tex. få med Aftonbladet att skriva om Veikko men att baksidan är att det alltid kommer att finnas jönsar som letar efter det negativa. Vi var rörande överens om att de som tror att min inblandning är för egen vinning är inga vi bryr oss om ..alls. 

Nå. För min del startade mitt intresse när jag vid middagsbordet får se ABC nytt visa ett inslag om Veikko. Jag kunde bara inte tro att detta händer år 2010 i det lilla riket Sverige. Inte på riktigt. Min första tanke var att det lätt kunde ha varit min egen gudfar Torbjörn Koch som var från Finland men tyvärr dog för några år sedan. Han blev till skillnad från Veikko något dement men behöll sina språk. Min andra tanke var lite kaxigt, fan, detta måste vi ändra på. Helt klart är att det rör sig om pengar och även om dom är helt slut i min bransch så kunde man ju sätta ihop en insamling eller något för att ordna en flytt från Vaxholm till SuomiKoti för Veikko..alltså något måste ju kunna göras! 

Men jag bör kanske nämna att min gudmor är från Danmark så om samma sak hade hänt henne hade jag gjort allt jag kunnat även för henne. 

Jag bestämde mig för att åka ut till Vaxholm och hälsa på Veikko och på vägen dit ringde jag upp Äldreomsorgschefen i Vaxholm Margot Fransén för att höra hur det hela gått till. Margot var synnerligen iskall och på inget sätt tillmötesgående utan konstaterade bara att ”du skall inte tro på allt som sägs i media, Veikko har finsktalande personal på sitt boende”. - Jaha, sa jag, vad bra för då kan någon översätta åt honom vem den gängliga och långhåriga gästen är, när jag kommer dit? Härvid tystnade Margot och jag förstod att något inte stämde.

Väl inne på Veikkos rum fanns visserligen en trevlig kvinna ur personalen där men som inte ens kunde säga skål på finska och det var inte förrän Veikkos son Pentti kom som Veikko fick reda på varför jag var där.  Veikko var precis så där ledsen som på teve när han berättade om sin situation. Pentti var försiktigt upprörd men jag såg hur det kokade i honom över hur hans gamle far blev behandlad. Jag tog med lite blommor och några talböcker med bla Järvinen och en cd-freestyle men jag förstod senare på Pentti att det var lönlöst för personalen hade minsann inte tid att byta cd åt Veikko. Nähä. Men Veikko får lyssna i Penttis bil när de åker. 

Igår blev jag glad för då ringde Ekerö Kommuns informationschef Johan Elfver och berättade hur upprörda de blivit på kommunen över artikeln i Aftonbladet. Han berättade att Veikko var mycket välkommen till ett trevligt hem på Färingsö med finsktalande personal både på dagen och natten om bara Vaxholm var med på att släppa Veikko och att Veikko själv ville det. Det blir ju en bit att åka då Färingsö ligger längre bort än SuomiKoti i Enskede men Pentti blev glad över förslaget och skulle kolla med Pappa Veikko. 

Men Veikko vill till SuomiKoti och enligt den mycket trevliga verksamhetschefen Katarina Åberg finns det plats för Veikko..men ingen har kontaktat henne från Vaxholms kommun!? Sanningen är att det kostar normala 2079 kronor per dygn för Veikko att bo på SuomiKoti och som jag snokat reda på betalar Vaxholm inte ens häften på det Norlandiaägda hemmet Cyrillius. Exakt där ligger problemet. Och det är ju inte så konstigt att det är billigare i Vaxholm när där inte finns den personal som behövs.

Så är läget just nu och om något inte har hänt sista timmarna sitter Veikko i sitt mörka, tråkiga, tysta rum ensam på sin säng..saknar sin fru och funderar på finska. 

Martin E-type Eriksson
Home Tour, schedule Discography Biography Merchandise Video archive Contact information Links Photos
Lulubelle Records Sync Management